Noticies

FESTA DE BENVINGUDA  (PERIODIC LEVANTE 08/10/14) 
FIESTA DE BIENVENIDA  (PERIODICO LEVANTE 08/10/14)
 




En castellà i valencià

 LAS NOTICIAS REPRODUCIDAS EN ESTA PÁGINA SON PROPORCIONADAS POR la fapa.


Valencia


El País Valencià es troba a la cua de l’estat en la dotació d’ajudes per a la compra de llibres de text

Així ho afirma CEAPA que cita també a Madrid i les Balears entre els territoris que més han retallat les ajudes a l’escolarització

La Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’alumnes (CEAPA) ha presentat un informe sobre les principals dades de l’inici de curs on ha destacat que el País Valencià, Les illes Balears i Madrid es troben a la cua en la concessió de prestacions per a l’escolarització. Al respecte, la presidenta de la federació FAPA-Castelló i de la Confederació Gonzalo Anaya, Mª Dolores Tirado ha explicat que “aquestes dades resulten molt preocupants perquè la falta d’ajudes incrementa greument la desigualtat a les aules dels centres d’educació pública valencians”.

Per contrapartida, l’informe destaca els models de préstec i reutilització d’Andalusia i Navarra que compten amb programes de gratuïtat total per a tot l’alumnat així com els de Canàries, Catalunya i Extremadura que ofereixen programes de gratuïtat parcial  així com models de préstec i reutilització on els centres presten part dels llibres a les famílies. Encara que la cobertura d’aquest sistema no es total cobreix part de la despesa de les famílies. Així mateix, cal destacar que, pel que fa al sistema d’ajudes, també s’han reduït respecte al curs anterior.

El cas majoritari és el d’aquelles comunitats autònomes que compten amb ajudes directes però insuficients per a la compra de llibres de text. Ja que en tots els casos s’ha retallat el pressupost destinat a aquestes partides. Es tracta de sistemes d’ajudes per a la compra de llibres però que no tenen en compte la seua posterior reutilització. Aquest és el cas de Castella i Lleó, Ceuta, Astúries, Galícia, Aragó, La Rioja, Cantàbria,  Castella-La Manxa i Múrcia.

Finalment, l’informe cita el cas d’aquelles comunitats autònomes que actualment no compten amb ajudes per a la compra de material escolar entre les que es troba el País Valencià, Les Illes Balears i Madrid. I és que en el cas del País Valencià, aquest curs 2013-2014 les ajudes per a llibres de text seran puntuals i només per a famílies en casos d’extrema necessitat econòmica amb greu risc d’exclusió social. I és que en el nostre territori encara queda pendent el de la Conselleria amb les famílies, que encara no han cobrat les ajudes corresponents als cursos anteriors. Aquest fet, retalla encara més la partida d’ajudes que s’ha reduït en un 43% en els últims tres cursos.

Les AMPA prenen el relleu

Cal recordar que el curs 2012-2013 la Generalitat Valenciana va suprimir el bo-llibre, un sistema d’ajudes universal i igual per a tot l’alumnat independentment del seu nivell de renda. Davant d’aquesta situació les AMPA han posat en funcionament diferents experiències  de bancs de llibres i sistemes d’intercanvi de llibres de text.

No obstant això, des de FAPA-Castelló s’explica que aquestes iniciatives han d’estar uns anys en funcionament per a poder ser rentables. “Les AMPA es troben en un problema de falta de recursos econòmics i, fins al moment, estan aportant les famílies aquests recursos. Algunes entitats locals estan fent xicotetes aportacions que ajuden a posar en marxa aquest tipus d’iniciatives, com l’ajuntament de Benicàssim, pioner en la província en la creació de sistemes d’intercanvi de llibres de text, o el d’Almenara que també ha col·laborat en la subvenció de part del material per a la seua localitat. No obstant això, Tirado explica que “és imprescindible que la Conselleria destine recursos per assegurar el bon funcionament d’aquest tipus de projectes”.

En aquest sentit, FAPA-Castelló reclama que les beques per a llibres de text garantisquen la gratuïtat total per a l’ensenyament obligatori i que es distribuïsquen de manera equitativa en batxillerat cicles formatius i la universitat per assegurar la igualtat d’oportunitats a tota la ciutadania.



Les AMPA organitzen una consulta ciutadana per l’educació pública

Les AMPA, representades en la Plataforma Estatal per l’Escola Pública per la Confederació CEAPA, han posat en marxa una consulta ciutadana per l’educació amb l’objectiu d’ampliar la participació social en la gestió de l’educació pública. Aquesta iniciativa ha sorgit arran de les retallades en Educació i les polítiques educatives, impulsades tant des del govern central com des de les diferents administracions autonòmiques. Al respecte, la plataforma explica que la falta d’inversió i les noves polítiques educatives: “estan provocant greus repercussions en el sistema educatiu actual” i “segueixen endavant malgrat que la comunitat educativa considera que suposen un pas enrere, ja que, per exemple, en la LOMQE s’està tornant a seleccionar a l’alumnat en funció del seu nivell social i econòmic i, per tant, s’estan accentuant les desigualtats en les aules”.

Davant d’aquesta situació, la Plataforma Estatal per l’Escola Pública considera que ha arribat el moment de recollir de manera directa l’opinió de la ciutadania per canviar la forma d’actuar i obrir una línia de diàleg i participació en la qual es tinguen en compte les necessitats reals i els drets de l’alumnat per buscar el consens i l’optimització dels recursos en la gestió de l’escola pública. És per això que s’ha posat en marxa la consulta ciutadana per l’educació, que es va iniciar el passat 23 de setembre i seguirà fins al 13 de setembre.

Les persones interessades en participar poden fer-ho a través de les Meses de Consulta que s’instal·laran davant de diferents centres educatius de la província o través de la web http://www.consultaciudadanaporlaeducacion.org/ on podran trobar més informació sobre la campanya així com descarregar el material necessari per participar. Les AMPA interessades en donar suport a aquesta iniciativa, també poden participar organitzant en els seus centres la seua pròpia Mesa de Consulta. Tota la informació sobre com posar en marxa una mesa de consulta també es pot trobar en la mateixa web on també es facilita el formulari per donar-la d’alta.

En la iniciativa pot participar qualsevol persona a partir de 14 anys, ja que segons dicta la Constitució l’alumnat de Secundària té dret a triar representació i participar en la gestió dels centres públics i, és per això, que també tenen dret a expressar la seua opinió en aquesta consulta. Així mateix, l’organització ha fet una crida a la participació a tota la societat civil i ha convidat a les diferents AMPA a participar i col·locar les seues pròpies taules de consulta en els seus centres educatius per fer ressò de la campanya.




 CASTELLANO


El País Valenciano se encuentra a la cola del estado en la dotación de ayudas para la compra de libros de texto

Así lo afirma CEAPA que cita también en Madrid y las Baleares entre los territorios que más han recortado las ayudas a la escolarización

La Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres del alumnado (CEAPA) ha presentado un informe sobre los principales datos de inicio de curso donde ha destacado que el País Valenciano, Las islas Baleares y Madrid se encuentran a la cola en la concesión de prestaciones para la escolarización. Al respecto, la presidenta de la federación FAPA-Castelló y de la Confederación Gonzalo Anaya, Mª Dolores Tirado ha explicado que “estos datos resultan muy preocupantes porque la falta de ayudas incrementa, gravemente, la desigualdad en las aulas de los centros de educación pública valencianos”.

Por contrapartida, el informe destaca los modelos de préstamo y reutilización de Andalucía y Navarra, que cuentan con programas de gratuidad total para todo el alumnado, y los de Canarias, Cataluña y Extremadura que ofrecen programas de gratuidad parcial así como modelos de préstamo y reutilización donde los centros prestan parte de los libros a las familias. Aunque la cobertura de este sistema no es total, cubre parte del gasto de las familias. Asimismo, hay que destacar que, en cuanto al sistema de ayudas, también se han reducido respecto al curso anterior.

El caso mayoritario es el de aquellas comunidades autónomas que cuentan con ayudas directas, pero insuficientes, para la compra de libros de texto. Puesto que en todos los casos se ha recortado el presupuesto destinado a estas partidas. Se trata de sistemas de ayudas para la compra de libros que no tienen en cuenta su posterior reutilización. Este es el caso de Castilla y León, Ceuta, Asturias, Galicia, Aragón, La Rioja, Cantabria, Castilla-La Mancha y Murcia.

Finalmente, el informe cita el caso de aquellas comunidades autónomas que actualmente no cuentan con ayudas para la compra de material escolar entre las que se encuentra el País Valenciano, Las Islas Baleares y Madrid. Y es que en el caso del País Valenciano, este curso 2013-2014 las ayudas para libros de texto serán puntuales y sólo para familias en casos de extrema necesidad económica con grave riesgo de exclusión social. Y es que en nuestro territorio todavía queda pendiente la deuda de la Conselleria con las familias, que aún no han cobrado las ayudas correspondientes a los cursos anteriores. Este hecho, recorta todavía más la partida de ayudas que se ha reducido en un 43% en los últimos tres cursos.


Las AMPA toman el relevo

Cabe recordar que el curso 2012-2013 la Generalitat Valenciana suprimió el bono-libro, un sistema de ayudas universal e igual para todo el alumnado independientemente de su nivel de renta. Ante esta situación, las AMPA han puesto en funcionamiento diferentes experiencias de bancos de libros y sistemas de intercambio de libros de texto.

Sin embargo, desde FAPA-Castelló se explica que estas iniciativas tienen que estar unos años en funcionamiento para poder ser viables. “Las AMPA se encuentran en un problema de falta de recursos económicos y, hasta el momento, están aportando las familias estos recursos. Algunas entidades locales están haciendo pequeñas aportaciones que ayudan a poner en marcha este tipo de iniciativas, como el Ayuntamiento de Benicàssim, pionero en la provincia en la creación de sistemas de intercambio de libros de texto, o el de Almenara que también ha colaborado en la subvención de parte del material para su localidad. Sin embargo, Tirado explica que “es imprescindible que la Conselleria destine recursos para asegurar el buen funcionamiento de este tipo de proyectos”.

En este sentido, FAPA-Castelló reclama que las becas para libros de texto garanticen la gratuidad total para la enseñanza obligatoria y que se distribuyan de manera equitativa en bachillerato ciclos formativos y la universidad para asegurar la igualdad de oportunidades a toda la ciudadanía.


Las AMPA organizan una consulta ciudadana por la educación pública
Las AMPA, representadas en la Plataforma Estatal por la Escuela Pública por la Confederación CEAPA, han puesto en marcha una consulta ciudadana por la educación con el objetivo de ampliar la participación social en la gestión de la educación pública. Esta iniciativa ha surgido a raíz de los recortes en Educación y las políticas educativas, impulsadas tanto desde el gobierno central como desde las diferentes administraciones autonómicas. Al respecto, la plataforma explica que la falta de inversión y las nuevas políticas educativas: “están provocando graves repercusiones en el sistema educativo actual” y “siguen adelante a pesar de que la comunidad educativa considera que suponen un paso atrás, puesto que, por ejemplo, en la LOMCE se está volviendo a seleccionar al alumnado en función de su nivel social y económico y, por lo tanto, se están acentuando las desigualdades en las aulas”.

Ante esta situación, la Plataforma Estatal por la Escuela Pública considera que ha llegado el momento de recoger de manera directa la opinión de la ciudadanía para cambiar la forma de actuar y abrir una línea de diálogo y participación en la cual se tengan en cuenta las necesidades reales y los derechos del alumnado para buscar el consenso y la optimización de los recursos en la gestión de la escuela pública. Es por ello que se ha puesto en marcha la consulta ciudadana por la educación, que se inició el pasado 23 de septiembre y seguirá hasta el 13 de septiembre.
Las personas interesadas en participar pueden hacerlo a través de las Mesas de Consulta que se instalarán ante diferentes centros educativos de la provincia o través de la web http://www.consultaciudadanaporlaeducacion.org/ donde podrán encontrar más información sobre la campaña así como descargar el material necesario para participar. Las AMPA interesadas en apoyar esta iniciativa, también pueden participar organizando en sus centros su propia Mesa de Consulta. Toda la información sobre como poner en marcha una mesa de consulta también se puede encontrar en la misma web donde, además, se facilita el formulario para darla de alta.
En la iniciativa puede participar cualquier persona a partir de 14 años, puesto que según dicta la Constitución el alumnado de Secundaria tiene derecho a elegir representación y participar en la gestión de los centros públicos y, es por eso, que también tienen derecho a expresar su opinión en esta consulta. Asimismo, la organización ha hecho un llamamiento a la participación a toda la sociedad civil y ha invitado a las diferentes AMPA a participar y colocar sus propias mesas de consulta en sus centros educativos para hacer eco de la campaña.




No hay comentarios:

Publicar un comentario